5 απλά βήματα για να αποκτήσετε ένα υγιές χαμόγελο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με περιοδοντική νόσο. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 90% των ενηλίκων έχουν κάποια μορφή ουλίτιδας. Η πρώιμη ουλίτιδα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ούλων που περιβάλλουν τα δόντια.

Το πρώιμο στάδιο της νόσου ελέγχεται εύκολα με καλή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του συχνού βουρτσίσματος, του οδοντικού νήματος και της διατήρησης υγιούς στόματος. Η ουλίτιδα είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης κολλώδους πλάκας. Αυτή η πλάκα είναι μαλακή και αφαιρείται εύκολα με καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος. Εάν δεν καθαριστεί αμέσως, μπορεί να σκληρύνει σχηματίζοντας πέτρα (τρυγία). Η πέτρα είναι συχνά πιο δύσκολο να αφαιρεθεί μόνο με το βούρτσισμα.

Η πλάκα και η πέτρα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια προκαλούν αιμορραγία και πρήξιμο των ούλων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης περιοδοντίτιδας.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή ανησυχία καθώς εμπλέκεται η απώλεια οστικής μάζας. Η βακτηριακή μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στους υποστηρικτικούς ιστούς των οστών και μπορεί να προκαλέσει καταστροφή με αποτέλεσμα πιθανή μόνιμη απώλεια οστού ή πιθανώς απώλεια δοντιών.

Η οδοντιατρική και ιατρική βιβλιογραφία έχει δείξει μια σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κινδύνων συστηματικών καταστάσεων όπως τα εγκεφαλικά, τα καρδιακά προβλήματα και ο διαβήτης.

5 απλα βηματα για πιο υγιες χαμογελο

  1. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
  2. Χρησιμοποιήστε νήμα πριν τον ύπνο
  3. Κρατήστε τα ραντεβού ανάκλησης με τον οδοντίατρο
  4. Τρώτε υγιεινή διατροφή
  5. Ακολουθήστε άλλες συνταγογραφούμενες οδηγίες όπως απαιτείται

Βουρτσιστε τα δοντια σας τουλαχιστον δυο φορες την ημερα

Το βούρτσισμα είναι πολύ σημαντικό για τη στοματική υγεία. Βοηθά στην αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια και τα ούλα. Τονώνει επίσης τα ούλα.

Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά το βούρτσισμα. Πολλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση σκληρών τριχών της οδοντόβουρτσας μπορεί να βλάψει το σμάλτο και μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων.

Χρησιμοποιηστε νημα πριν τον υπνο

Το νήμα είναι εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί τους ζητείται να χρησιμοποιήσουν οδοντικό νήμα όταν ήδη ξοδεύουν πολύ χρόνο στο βούρτσισμα. Η απάντηση είναι απλή. σχηματίζονται πολλές κοιλότητες ανάμεσα στα δόντια και η χρήση οδοντικού νήματος βοηθά στην πρόληψη της μεσεγγύτερης τερηδόνας. Το νήμα βοηθά επίσης στην πρόληψη της πρόσκρουσης της τροφής και της πλάκας ανάμεσα στα δόντια με αποτέλεσμα πιο υγιή ούλα και πιο φρέσκια αναπνοή.

Κρατηστε τα ραντεβου ανακλησης με τον οδοντιατρο

Πολλές οδοντικές παθήσεις μπορούν εύκολα να προληφθούν με έναν γρήγορο έλεγχο με τον οδοντίατρό σας. Σύμφωνα με την Canadian Dental Association, συνιστάται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της επανεξέτασής σας, οι μαλακοί ιστοί και οι σκληροί ιστοί συμπεριλαμβανομένων των δοντιών θα εξεταστούν. Πολλές πιθανές καταστάσεις μπορούν να προληφθούν σε πρώιμο στάδιο. Για παράδειγμα, εάν παρατηρηθεί μαλάκυνση του σμάλτου στη σημερινή επίσκεψη, ο οδοντίατρος μπορεί να συμβουλεύσει καλύτερη συνήθεια στοματικής υγιεινής στο συγκεκριμένο δόντι. Αυτό θα μπορούσε να σκληρύνει το σμάλτο και να αναστρέψει τη φθορά. Εναλλακτικά, εάν σχηματιστεί κοιλότητα, μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν είναι ακόμα σχετικά μικρό σε μέγεθος.

Τρωτε υγιεινη διατροφη

Ο χρυσός κανόνας για ένα υγιές σώμα είναι η υγιεινή διατροφή. Η ίδια ιδέα ισχύει και για τα δόντια σας. Ας πάρουμε αυτό το παράδειγμα. Η διατροφή του John περιλαμβάνει φυτικές ίνες, υγιεινά φρούτα και λαχανικά, υγιεινά αμυλούχα τρόφιμα και πρωτεΐνες από ακατέργαστες πηγές. Από την άλλη, η διατροφή της Μαίρης είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κατεψυγμένα συσκευασμένα τρόφιμα και τα ανθυγιεινά σνακ.

Πριν κάνουμε την ερώτηση, επιτρέψτε μου να περιγράψω εν συντομία τη διαδικασία αποσύνθεσης. Τα βακτήρια ζουν πάνω και ανάμεσα στα δόντια. Τους αρέσουν οι υδατάνθρακες (όλες οι μορφές). Αφομοιώνουν τους υδατάνθρακες και παράγουν οξέα. Όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρώμε, τόσο περισσότερο οξύ παίρνουμε. Όσο πιο απλούς υδατάνθρακες τρώμε (λευκή ζάχαρη), τόσο πιο εύκολο είναι για τα βακτήρια να παράγουν οξέα.

Πίσω στο παραπάνω παράδειγμα, τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα της Mary περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, με αποτέλεσμα την παραγωγή οξέος και τελικά το μαλάκωμα του σμάλτου.

Ακολουθηστε αλλες συνταγογραφουμενες οδηγιες οπως απαιτειται

Ορισμένες οδηγίες είναι κοινή λογική, όπως περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και κόψτε το κάπνισμα. Για ένα άτομο με πολλαπλές κοιλότητες, μπορεί να συνταγογραφηθεί ειδικό στοματικό διάλυμα. Για ένα άτομο με σοβαρή ουλίτιδα, μπορεί να χρειαστεί πιο συχνός καθαρισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *