Χρειάζεται εξαγωγή φρονιμιτών;

Είτε είστε έφηβος, είτε γονιός είτε ενήλικας, πιθανότατα έχετε ακούσει κάποιον να σας λέει για την αφαίρεση των φρονιμιτών.

Και, το καταλαβαίνουμε… το να ακούς για μια οδοντιατρική επέμβαση δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό ή συναρπαστικό.

Λοιπόν… εκτός από εμάς. Αλλά αυτό είναι εκτός θέματος.

Εάν δεν έχετε αφαιρέσει ακόμη τους φρονιμίτες σας, πιθανότατα αναρωτιέστε:

Χρειάζομαι πραγματικά την αφαίρεση των φρονιμιτών μου;

Η αφαίρεση των φρονιμιτών σας έχει γίνει ένα είδος ιεροτελεστίας – αλλά δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν όλοι οι φρονιμίτες.

Ας μάθουμε αν χρειάζεστε αυτή τη διαδικασία και τι μπορεί να συμβεί αν διατηρήσετε τους φρονιμίτες σας.

Τι είναι οι φρονιμίτες;

Όχι για να σας απογοητεύσω, αλλά…

Όχι, οι φρονιμίτες δεν σας κάνουν πιο έξυπνους.

Οι φρονιμίτες παίρνουν το όνομά τους επειδή συνήθως μπαίνουν όταν είστε μεγαλύτεροι – και θα ήλπιζε κανείς, σοφότερος.

Μπορείτε να περιμένετε αυτά τα δόντια περίπου στις ηλικίες 17 έως 21 ετών.

Αυτά τα δόντια βρίσκονται πίσω από όλα τα άλλα δόντια σας, στο πίσω μέρος του στόματός σας. Μπορείτε να περιμένετε δύο στην κορυφή και δύο στο κάτω. Παρόλο που, αυτό δεν ισχύει για όλους, αλλά θα έρθουν περισσότερα.

Οι φρονιμίτες είναι γομφίοι και ολοκληρώνουν το σετ των 32 δοντιών ενηλίκων. Αυτοί οι γομφίοι είναι οι πιο σκληροί από όλους, που χρησιμοποιούνται για το άλεσμα της τροφής, γι’ αυτό και είναι φαρδιοί…

Και επίσης προκαλεί πολλά προβλήματα.

Αυτά τα προβλήματα των φρονιμιτών είναι γιατί, τις περισσότερες φορές, πρέπει να αφαιρούνται.

Γιατί χρειάζομαι την αφαίρεση των φρονιμιτών μου;

Εδώ είναι οι τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους ο οδοντίατρός σας μπορεί να πει ότι πρέπει να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας:

 1. Είναι χτυπημένα:Αυτό σημαίνει ότι οι φρονιμίτες σας δεν μπορούν να μπουν σωστά. Τις περισσότερες φορές ξαπλώνουν οριζόντια, αντί για όρθια θέση, και παραμένουν κάτω από τη γραμμή των ούλων. Οι κρουσμένοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν πολύ πόνο.
 2. Μπαίνουν σε λάθος γωνία:Με το να μην μπαίνουν ίσια και όρθια, μπορούν να πιέσουν και να καταστρέψουν τα γύρω δόντια σας.
 3. Το στόμα σας δεν είναι αρκετά μεγάλο:Με απλά λόγια, η γνάθος σας δεν έχει αρκετό χώρο για ένα επιπλέον σύνολο γομφίων. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα σαγόνια μας έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου από τη διατροφή μας.
 4. Δεν μπορείτε να διατηρήσετε τη βέλτιστη στοματική υγεία:Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε τους φρονιμίτες σας με την οδοντόβουρτσα και το νήμα σας, τότε θα είστε πιο ευαίσθητοι στην τερηδόνα και στις ασθένειες των ούλων.

Εάν αγνοήσετε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας και διατηρήσετε τους φρονιμίτες σας, τότε θα θέσετε το χαμόγελο και την υγεία σας σε κίνδυνο.

Δείτε πώς…

Κοινά προβλήματα των φρονιμιτών

Πριν διαβάσετε τη λίστα με τα προβλήματα των φρονιμιτών, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Κάθε χρόνο, 10 εκατομμύρια φρονιμίτες αφαιρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή είναι μια πολύ κοινή διαδικασία και για καλό λόγο.

Εάν αγνοήσετε τη σύσταση του οδοντιάτρου σας να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας, τότε προσέξτε για αυτά τα κοινά προβλήματα των φρονιμιτών :

 • Καταστρέψτε το χαμόγελό σας:Εάν το επιπλέον σετ γομφίων σας δεν μεγαλώσει σωστά, μπορεί να σπρώξει τα άλλα δόντια σας, προκαλώντας πόνο στο στόμα και προβλήματα με το δάγκωμα. Έχετε κάνει ορθοδοντική; Αυτό θα μπορούσε να τα πετάξει όλα έξω από το παράθυρο και μπορεί να απαιτήσει περισσότερη ορθοδοντική εργασία για να ισιώσει τα πάντα.
 • Βλάβη της γνάθου:Κύστες μπορεί να σχηματιστούν γύρω από ακατάλληλους φρονιμίτες. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να καταστρέψουν οστά, ρίζες και νεύρα. Εάν μια κύστη μετατραπεί σε όγκο, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
 • Πόνος κόλπων:Οι φρονιμίτες στην άνω γνάθο σας μπορούν να πιέσουν τους κόλπους σας, οδηγώντας σε πόνο, πίεση, πονοκεφάλους και συμφόρηση.
 • Κοιλότητες και ουλίτιδα:Τα φλεγμονώδη ούλα μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Καθώς σχηματίζονται θύλακες μεταξύ των δοντιών και των ούλων, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα και ασθένεια των ούλων – την υπ’ αριθμόν ένα αιτία ακούσιας απώλειας δοντιών σε ενήλικα.

Πότε πρέπει να αφαιρέσω τους φρονιμίτες μου;

Δεν υπάρχει ακριβής ηλικία για την αφαίρεση φρονιμίτη.

Ωστόσο, ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι:

Όσο πιο νέο τόσο το καλύτερο.

Καθώς μεγαλώνετε, τα οστά σας γίνονται πιο σκληρά, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διαδικασία αφαίρεσης και ανάκτησης πιο δύσκολη.

Ετσι:

Εάν εσείς ή το έφηβο παιδί σας δεν έχετε κάνει ποτέ αξιολόγηση των φρονιμιτών, τότε σας συνιστούμε να προγραμματίσετε μια αξιολόγηση με τον οδοντίατρό σας.

Ο οδοντίατρός σας θα χρησιμοποιήσει ακτινογραφίες για να προσδιορίσει:

 • Εάν έχετε φρονιμίτες – ίσως να μην ξέρετε καν αν είναι κρυμμένοι
 • Εάν χρειάζεται να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες
 • Πόσοι φρονιμίτες πρέπει να αφαιρεθούν
 • Πότε πρέπει να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας

Εάν χρειάζεστε αφαίρεση φρονιμιτών, εσείς και ο οδοντίατρός σας θα περιγράψετε ένα σχέδιο θεραπείας. Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορεί να μπορείτε να αφαιρέσετε πολλούς φρονιμίτες σε ένα ραντεβού.

Χρειάζομαι, λοιπόν, αφαίρεση των φρονιμιτών μου;

Αυτή είναι ειλικρινά μια ερώτηση για τον οδοντίατρό σας.

Ακριβώς επειδή έχετε φρονιμίτες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τους αφαιρέσετε.

Μπορεί να είστε τυχεροί και οι φρονιμίτες σας να μεγαλώσουν απόλυτα ίσιοι και υγιείς.

Ή μπορεί να σας λείπουν ένας ή περισσότεροι φρονιμίτες. Εξάλλου, οι φρονιμίτες είναι τα δόντια που λείπουν πιο συχνά στους ενήλικες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *