Ποσο διαρκουν οι οδοντικες κορωνες

Λοιπόν, πόσο διαρκούν οι κορώνες;

Η μέση διάρκεια ζωής μιας οδοντικής στεφάνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 15 χρόνια.

Ίσως αναρωτιέστε – Θα μπορούσε ένα στέμμα να διαρκέσει μια ζωή; Μπορούν οι κορώνες να διαρκέσουν για πάντα;

Έχουμε τις απαντήσεις:

Δεν είναι εγγυημένα για πάντα, αλλά οι στεφάνες είναι μια μακροπρόθεσμη λύση για τα δόντια.

Στο, προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα οδοντιατρικής φροντίδας και θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια της στεφάνης.

Πρώτον, τα βασικά:

Μια στεφάνη λειτουργεί σαν καπάκι για να αποκαθιστά και να προστατεύει ένα κατεστραμμένο δόντι. Μπορεί να κατασκευαστεί από πορσελάνη ή μέταλλο.

Τι επηρεάζει το πόσο διαρκεί το στέμμα σας;

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής της στεφάνης των δοντιών σας:

  • Υλικό
  • Τοποθεσία
  • ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Τώρα, ας δούμε πώς και γιατί καθένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της οδοντικής στεφάνης σας.

Υλικό

Η αντοχή και η ανθεκτικότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στις κορώνες μπορεί να ποικίλλει, επηρεάζοντας το πόσο θα διαρκέσουν.

Οι περισσότερες κορώνες είναι κατασκευασμένες από πορσελάνη, ρητίνη, σύνθετη ρητίνη ή συνδυασμό υλικών (όπως μια πορσελάνη λιωμένη με μια επιλογή μετάλλου, για παράδειγμα).

Οι στεφάνες από κεραμικό/πορσελάνη έχουν συχνά ελαφρώς μικρότερη διάρκεια ζωής από τις μεταλλικές στεφάνες, αλλά παρόλα αυτά είναι ανθεκτικές και παρέχουν φυσική εμφάνιση των δοντιών.

Τοποθεσία

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη μακροζωία των στεφάνων είναι η θέση τοποθέτησης.

Μια κορώνα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του στόματος θα έχει μεγαλύτερη χρήση κατά το μάσημα της τροφής και μπορεί να φθείρεται πιο γρήγορα από μια κορώνα που τοποθετείται αλλού.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ο τρόπος ζωής ενός ατόμου παίζει τεράστιο ρόλο στη διάρκεια ζωής ενός στέμματος.

Κατά τη διάρκεια τακτικών οδοντιατρικών επισκέψεων για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας, οι οδοντίατροι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση της στεφάνης και να δουν εάν χρειάζονται επισκευές. Εντοπίζοντας προβλήματα νωρίς, εσείς και ο οδοντίατρός σας μπορεί να είστε σε θέση να διατηρήσετε την ακεραιότητα και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της στεφάνης.

Τρεις συμβουλές για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της οδοντικής στεφάνης σας

  1. Θυμηθείτε να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά χρησιμοποιώντας μη λειαντική, εγκεκριμένη από την FDA οδοντόκρεμα στο σπίτι.
  2. Αποφύγετε τα υπερβολικά σκληρά καραμέλες και τα τρόφιμα και αποφύγετε το τρίξιμο των δοντιών χωρίς τις αισθήσεις σας ενώ κοιμάστε (βρουξισμός) με νυχτοφύλακα.
  3. Αποφύγετε το κάπνισμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει λεκέδες και πρόωρη βλάβη στις αποκαταστάσεις των δοντιών όπως οι στεφάνες.

Εδώ είναι το takeaway:

Η διάρκεια ζωής μιας κορώνας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, επομένως δεν είναι τόσο απλό όσο να ρωτάτε “πόσο θα διαρκέσει αυτό;” Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο θα διαρκέσει το στέμμα σας, συμπεριλαμβανομένου του υλικού, της θέσης τοποθέτησης, της οδοντιατρικής φροντίδας και της συντήρησης.

Πόσο διαρκούν οι προσωρινές κορώνες;

Οι προσωρινές στεφάνες χρησιμοποιούνται συνήθως για μερικές εβδομάδες εν αναμονή της μόνιμης τοποθέτησης της στεφάνης.

Αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στο στόμα σας μακροπρόθεσμα , επομένως οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν μια κόλλα που διευκολύνει την αφαίρεση της προσωρινής στεφάνης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί:

Οι προσωρινές κορώνες είναι πολύ πιο ευαίσθητες από τις μόνιμες κορώνες, επομένως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν τρώτε ορισμένα τρόφιμα.

Όσον αφορά τις προσωρινές έναντι μόνιμες κορώνες:

Μόλις το δόντι προετοιμαστεί επαρκώς, γίνεται η τελική στεφάνη από αποτυπώματα. Στη συνέχεια, το στέμμα στερεώνεται ως μακροπρόθεσμη λύση . Εξάλλου, το μόνιμο στέμμα ονομάζεται « μόνιμο » για κάποιο λόγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *